Pagan Krallığı’nın bıraktığı tapınak ve pagodaların üzerinde sıcak hava balonları gökyüzünde dans ederken, keşfedilmeyi bekleyen gizemlerle dolu Bagan’ı seyrediyoruz.
Buradan önce Kamboçya –Angkor Wat
Bagan 9.ve 13. Yüzyıl arasında bu bölgede hüküm süren Pagan krallığının başkenti. Krallığın en güçlü olduğu 11. Yüzyıldan sonra Bagan ovasına 10.000 den fazla tapınak yapılmış fakat daha sonra bunların çoğu 1904-1975 yılları arasında meydana gelen 400 den fazla depremden zarar görmüş ve en son 1975 yılındaki 8 şiddetindeki depremle çoğu yıkılmış ve bu güne yaklaşık 2 000 adedi gelebilmiş. Bu yıkımdan sonra burada yapılan restorasyon çalışmaları UNESCO tarafından beğenilmeyip Old Bagan Dünya Mirası alanı olarak kabul edilmemiş.
Ama bence burası o kadar güzel ki her türlü korumayı hakkediyor. Bunca gezdiğim yer arasında beni en çok burası etkiledi diyebilirim.
Gelelim bizim gezimize …..
15.11.2017
24 saat önce Siem Reap’ten yola çıkmıştık ve nihayet gecenin karanlığında uçağımız küçük havaalanına indi, uçaktan yürüyerek inip çıkışta Old Bagan giriş biletimizi aldık. Bu bilet alınmadan Bagan’a giriş yapılamıyor. Sonrada hiçbir yerde kontrol edilmedik ama gezi boyunca yanında taşımakta fayda var. Bir taksiye binip otele gittik.
Otelimiz Sky View Bagan’ın Nyaug-u bölgesinde havaalanına çok yakın. Kısa bir yolculuk oldu ve etraf karanlık olduğundan hiçbir şey göremedik.
Yarın sabah Bagan’da güneşin doğuşunu seyretmek için tapınaklardan birine gideceğiz. Ayrıca iki gün boyunca tapınakları gezeceğiz.
Bagan nasıl gezilir diye gelmeden önce epey araştırmıştık. Bunun için bir alternatif atlı fayton tutmak,
Daha özgür olayım derseniz bisiklet veya elektrikli motor (e-bike) kiralamak gerekiyor. E-bike burası için harika bir fikir çünkü çok motor kullanılıyor ve elektrikli motorlar sessiz; buranın büyüsünü bozmadan sesizce gezilebiliyor. Tek dezavantaj şarj bitiyor. Bu seçenekler arsında bize en uygun olanı e-bike kiralamak oldu; bunun için akşamdan otelden motorumuzu kiraladık.
Ve otelde bir şeyler atıştırırken yarınki yolu belirledik.
Bagan’da güneşin doğuşu nereden seyredilir?
Bagan’da güneşin doğuşunu seyretmek için en güzel Tapınak LoukaOushang ‘u belirlemiştik fakat Shwesandaw Pagoda, Thitsarwadi Temple, Ta Wet Phaya Temple, Nagayon Pagoda gezi rehberlerinde tavsiye ediliyor.
Ama bence önemli olan üzerine çıkılabilen ve Old Bagan bölgesinin kuzeyinde veye batısında bulunan bütün tapınaklar güzel bir seçim olur. Özellikle kalabalık olmaması açısından listelerde bulunmayan bir tanesi daha iyi bir seçim olabilir.
Sabah gün doğmadan kalkıp motora atladık ve yola çıktık. etEraf zifiri karanlık motorun farının aydınlattığı kadar yolu görüyoruz başka bir şey yok. Veee yolu kaybettik…etrafta soracak kimse yok .. güneşin doğuşunu kaybettik derken yanımızdan bizim gibi motorlu bir turist geçti bizde hemen peşlerine takıldık. Belli ki onlarda güneş doğuşu için bir yerlere gidiyorlar. Sonunda bambaşka bir tapınağa gelince Hollandalı olduğunu öğrendiğimiz çifte teşekkür edip taşlara tırmandık uygun bir yer bulup karanlığın dağılmasını beklemeye başladık. Önce etraftan kuşların sesleri gelmeye başladı sanki güneşin gelişini haber veriyorlardı. Derken hava aydınlanmaya başladı ve önümüzde muhteşem bir Old Bagan silueti yavaş yavaş belirmeye başladı. Nutkum tutuldu nasıl bir yerdeyim ben…
Hava aydınlandıkça pagodalar tek tek belirmeye başladı. Ne muhteşem … derken ufukta bir hareketlenme oluyor…
Ve tek tek balonlar gök yüzüne yükselmeye başladı.. büyülü bir an yaşıyoruz..
Her taraftan balonlar yükselmeye başladı
Yaşadığımız gerçekten çok muhteşemdi. Oturduğumuz yerde kalakaldık. Burası insanı büyülüyor sanki.
Güneş iyice yükseldiğinde ancak nerede olduğumuzu kavrayıp Bagan’ın güzelliğini beynime kazımaya çalıştık. İşte aklımdan o anda “Büyülü Bagan ” geçti.
Güneşin doğuşunun ardından hemen satıcılar hazırlanmış satış başlamış
Otele dönüp kahvaltının ardımdan tekrar motora atlayıp tapınakları gezmeye çıktık.
İlk gitmek istediğimiz yer Shwezigon Pagoda,
Myanmar’ın Altın tapınaklar ülkesi yapan tapınaklardan bir tanesi.
Kral Anawrahta tarafından 1057 yılında yapımına başlanmış Budist tapınağı daha sonra bölgede yapılan diğer tapınaklar için örnek olmuş.
Shwezigon Pagoda ortada buyuk bir pagoda ve etrafında bir çok küçük pagoda’dan oluşuyor.
Pagodanın içinde ve dışında yaşam çok hareketli, içerisi huzurlu ve sesiz fakat sanki halkın buluşma noktası.
Pagodadan dışarı çıktığımızdada içerideki sakinliğin yerini kalabalık ve gürültü alıyor. Hemen dış arıda önce hediyelik eşya satıcıları dizilmiş.
Pagodadan dışarı çıktığımızdada içerideki sakinliğin yerini kalabalık ve gürültü alıyor. Hemen dışarıda önce hediyelik eşya satıcıları dizilmiş.
Shwezigon Pagoda‘nın hemen dışında bir pazar yeri var. Tabii hemen girdik.
Budist rahibelerde pazardalar. Ellerindeki çanaklara halk gönlünden ne geçerse yemek için onlara veriyor ve dualarını alıyor.
Myanmar’da halkın % 90 ı budist. Budizmin en eski öğretisi olan Theravada öğretisine inanıyorlar. İnançları onları sakin huzurlu ve dürüst yapıyor. Bunca fakirliğin olduğu yerde kendimizi güvende hissederek gezdik
Shwezigon Pagoda bölgenin en büyüğü olunca uzunca bir vakit burada kaldık. Tekrar motorumuza binip diğer pagodaları gezmeye gidelim artık.
Birkaç pagodayı gezdikten sonra artık güneş batışını seyretmek için yüksek bir pagodaya çıkıp beklemeye geldi sıra.
Tapınağın üzerine dizildik. Herkes en tepeye nasıl çıkarım en iyi yer neresi telaşında. Güle oynaya bekliyoruz.
Güneş alçalmaya başladığında tüm sesler kesildi… sadece kuş sesleri var, onlarda sustu…bu büyülü anı bozmamak için nefes bile almaya korkuyor insan.
Güneşi yolcu ettikten sonra motora binip dönüşe geçtik. Programımız otele gidip üstümüzü değiştirip buyuk otellerden birindeki dans gösterisine gitmek fakat o kadar geç kaldık ki bütün gün üstümüzde olan tozlu kıyafetlerle gitmek zorunda kaldık. Güzel bir dans gösterisin seyrederken bu kültürün büyüklüğü ve güzelliğini bir kez daha gördük.
Gösterinin ardından artık karnımız aç otele dönüp yemek yiyelim diye düşünüyorduk fakat uzaktan Shwezigon Pagoda‘nın ışıklarını görünce gidip görmeliyiz dedik. İyi ki de gitmişiz…gece ışıklar altınada dahada ihtişamlı gözüküyor pagoda
Ve bu günüde bitirdik… yarın sabah güneşin doğuşunu tekrar yaşamak için sabırsızlanıyorum.
16.11.2017
Bu günde güzel bir güneş doğuşu seyrettik.
Güzel bir güneş doğuşunun ardından yine başladık gezmeye.
Bu kamyonu ilk gördüğümüzde çok heyecanlandık. Motor kapağı yok….sağdan dreksiyonlu ve kimbilir kaç yaşında. Gezimizin devamında sık sık rastladık bu kamyona.
Güzel bir gezinin ardından otele gidip süslenme zamanı…
Bu akşam Burma’nın ünlü kukla gösterisini seyretmeye gideceğiz.
Önceden rezervasyon yapıp Burma yemeklerinin ikram edildiği bir akşam yemeği ardından kukla gösterisini seyretmek üzere Nanda Restaurant’a gidiyoruz.
Önce kukla gösterisi çok ilgimi çekmese de bunca methedilen gösteriyi görmeden geçmek istemedik.
Kukla gösterilerinin kökeni 600 yıl öncesine dayanıyor. 15. yüzyılda Burma’nın ileri gelenlerinin en gözde eğlencesiymiş. İşte bu kadar eski bir geleneği buraya kadar gelip te kaçırmak olmaz diye gittik gösteriye.
İyikide gitmişiz hem çok güzel bir yemek yedik hemde gerçekten çok güzel bir gösteri izledik.
Yolunuz buralara düşerse kaçırmayın derim.
Artık Bagan’a veda vakti, gizemini hala koruyor benim için … daha görecek çok yer vardı…ama yarın yolculuk var.
Inle lake bizi bekliyor.
———————————————————————————————————————–
Gezi Kronolojisi
Asya’nı doğusunda egzotik dört ülke
Vietnam
04.11.2017 HaLongBay
07.11.2017 NinhBinh
09.11.2017 Sapa
11.11.2017Hanoi
Kamboçya
12.11.2017 Siem Reap
13.11.2017 Angkor Wat
Myanmar
15.11.2017 Bagan
17.11.2017İnle Gölü
Tayland
19.11.2017 Puket
Yorum bırak