Old Fort Niagara
Zaman Yolculuğu: Old Fort Niagara’da Tarihle İç İçe Bir Festival
< Niagara Şelalesi’nden Kanada’ya
25 Eylül 1993
Niagara bölgesinde gezerken yolumuz bu kez sadece bir kaleye değil, adeta geçmişe açılan bir kapıya çıktı. Old Fort Niagara, Niagara Nehri’nin ağzında, göl kıyısında yükselen tarihi bir kale. 1700’lü yıllardan beri Fransızlar, İngilizler ve Amerikalılar için stratejik bir nokta olmuş; ticaret yollarını ve sınırları koruyan önemli bir askeri üs olarak kullanılmış.

Bu gün Old Fort Niagara ‘ da bir festival var. Eski dönemlerin canlandırıldığı bu festival bize kaleyi bambaşka yaşattı.
Kale avlusuna adım atar atmaz kendimizi bir anda 18. yüzyılda bulduk. Dönemin askerleri üniformalarıyla nöbet tutuyor, çadırların önünde kamp hayatı sürüyor, tüfek gösterileri yapılıyor, hatta top atışları bile canlandırılıyor.



Görevliler sadece kostüm giymemiş; konuşmaları, kullandıkları malzemeler ve anlattıkları hikâyelerle o dönemin yaşamını gerçekten hissettiriyorlar.


Ahşap binalar, kalın taş duvarlar ve göl manzarasıyla kale zaten başlı başına etkileyici; festival sayesinde ise tarih kitaplarından okuduğumuz savaşlar, sınır mücadeleleri ve asker hayatı gözümüzün önünde canlandı. En güzel yanı, her şeyin samimi ve ulaşılabilir olması. Askerlerle sohbet ettik, kullanılan silahları yakından görebildik, o dönemde günlük yaşamın nasıl geçtiğini birebir dinleyebildik.

Old Fort Niagara’nın avlusunda yürürken, sanki çocukluğumuzun Kaptan Swing sayfalarına adım atmış gibi olduk.


Roni kendini fazla kaptırdı. Fiyakalı bir kırmızı ceketli oluverdi.
Niagara Şelalesi’nin görkeminden sonra burası bize farklı bir deneyim sundu: doğa harikasından sonra tarih içinde küçük bir zaman yolculuğu.
Bizim için Old Fort Niagara, sadece eski bir kale değil; geçmişi yaşayan, anlatan ve hissettiren bir durak oldu.
___________________________________________________________________________________________________________
1-Karavan ile Amerika hazırlıkları
2-Nihayet gemideyiz…
3-Akdeniz’de Cebelitarık boğazına doğru
4-Cebelitarık boğazını geçiyoruz…
5-Atlas okyanusunda seyir
6- Amerika’dayız
7-Philadelphia
8-Baltimore
9-Ontario gölüne doğru
10-Niagara
11- Niagara Şelalesi’nden Kanada’ya
12- Old Fort Niagara




Yorum bırak