Karavanla Avrupa’ya nasıl gidilir?

Arabayla Avrupa’ya hangi yoldan gitmeli?

Avrupa’da karavanla bir çok gezi yaptık. Bazen uçakla gidip karavan kiraladık bazense İstanbul’dan karavanla yola çıkıp Avrupa’nın bir ülkesine ulaştık.

Karavan kiralama konusunu başka bir yazıya bırakıp karavanla veya arabayla Türkiye’den Avrupa’ya gitmekten söz etmek istiyorum.

Türkiye’den çıkıp Araba ile Avrupa’ya gitmek için üç güzargah var. Bunlardan hangisini seçeceğiniz sizin şartlarınıza ve Avrupa’nın neresine gideceğiniz bağlı.

Avrupa’ya Sırbistan üzerinden gidiş

Bu yol en çok kullanılan en kısa yol. İstanbul’dan çıkıp Sofya-Belgrad-Zageb üzerinden Avusturya Sınırına giriliyor. Avusturya sınırına kadar yol 1550 km. Eğer daha kuzey Avrup’ya gidecekseniz Belgrad’dan Budapeşte yoluna geçebilirsiniz. Budapeşte’ye kadar yol 1320 km.

Bu yolun avantajı en kısa yol olması. Ama 5 defa sınır geçişi yaşamak gerekiyor. Her bir sınırda sıkı kontroller yapılıyor. 1550 km yaklaşık 15-16 saat diye hesaplamayın. Çünkü sınır geçişlerinde beklemeler çok oluyor. Özellikle yaz sonu Avrupa’da çalışan vatandaşların dönüş döneminde konvoylar halında gidiliyor ve beklemeler çok oluyor.

Bir kerede bütün bu yolu geçmek oldukça zor o nedenle arada konaklama yapıp dinlenmek gerekiyor. Biz iki şoför yolculuk yapmamıza rağmen arada 1 gece dinlenmek ihtiyacı hissettik. Ayrıca yola çıkmadan önce , Sırbistan’da gece yollar çok güvenli değil diye duymuştum. Yolda karşılaştığımız TIR şoförleri de bunu teyit etti.

Yola çıkarken hesaplamanız gereken bir şeyde yol ücretleri. Bulgaristan, Slovenya ve Avusturya’da sınırda vignet almak gerekiyor. Sırbistan ve Hırvatistan ise otoban üzerindeki gişelerden nakit ödeme yapılıyor.

Yolda konaklamak için ise en ne hızla gittiğinize bağlı olarak Niş veya Belgrad’ta kalabilirsiniz her iki şehirde de aradaki yolda da kamping bulmak mümkün. Ama önceden yerini tespit edip rezervasyon yapmanızı öneririm.

Avrupa’ya Macaristan üzerinden giriş

Avrupa’ya Macarirstan üzerinden giriş

Bu yolun en büyük avantajı daha az sınır geçişi olması. Buradan giden yol için iki seçenek var.

Birincisi Bulgaristan, Sırbistan üzerinden Macaristan’a giriş. Maceristan Avrupa birliğinde olduğundan Bulgaristan ve Sırbistan geçişlerinden sonra sınır geçişi olmaması bu yolun en büyük avantajı. Avusturya sınırına kadar yaklaşık 1500 km olan yolun Belgrad’a kadar olan kısmı Sırbistan üzerinden geçiş bölümünde yazmıştım. 225 km olan Belgrad Maceristan yolunu ise hiç kullanmadığım için bilemiyorum ama sıkıntılı bir durum olacağını zannetmiyorum.

Bu yönde ikinci bir seçenekte Romanya üzerinden geçiş.
Avusturya sınırına kadar 1560 km olan bu yolu 2014 yılında kullanmıştık. Bu yolun avantajı Türkiye’den Bulgaristan’a geçtikten sonra hep Schengen sınırında kalındığı için sıkıntılı sınır geçişlerinin olmaması. Gerçi Bulgaristan Romanya arasında kısa bir kontrolden geçmiştik fakat arabadan bile inmemize gerek kalmamıştı.
Bu yolun bir diğer avantajı da yaz aylarında ve özellikle bayram dönemlerinde Sırbistan yolunun çok kalabalık olması bu yol göreceli olarak daha boş. Fakat yol Sırbistan yoluna göre daha kötü. Sofya’dan Varna istikametine A2 üzeinden bir süre otobandan gidiliyor fakat sonra bu yoldan ayrılıp Vidin yönüne dönünce otoban bitiyor. Ama esas sıkıntı Vidin’den Romanya’ya geçtikten sonra başlıyor. Romanya’da yol geliş gidiş ve yolda çok kamyon ve TIR var. Oldukça zorlu bir yol fakat etraf çok güzel. Biz Tamişvar yakınlarından geçerken şehre girip burada bir şeyler yeyip şehiride görelim demiştik. Güzel bir şehir ve arada birazda Romanya kültürü almış olduk. Maceristan’a geçtikten sonra Szeged’e kadar yol pek iyi olmasada sonrasında rahat ve keyifli bir yol oluyor.

Bu yol içinde gece yolculuğunda dikkat demek zorundayım. Çünkü özellikle Sofya’dan sonra yol çok iyi durumda değil ayrıca Bulgaristan’da sıklıkla polis çevirmesi yapılıyor ve özellikle yabancı plakalı araçlarda ceza kesecek bir şey mutlaka buluyorlar.

Yunanistan-İtalya üzerinden Avrupa’ya

Avrupa’da başlangıç noktası İtalya olsun derseniz ben keyifli yol bu

Yunanistan’ın Igumenitsa limanından İtalya’ya feribot kalkıyor.

Bu yolun en büyük avantajı tek sınır geçişinin Türkiye’den çıkışta olması.
İstanbul’dan Yunanistan’ın Adriatik denizi kıyısındaki Igumenitsa ya 930 km lik yolun ardından buradan İtalya’nın Bari, Brindisi, Ancona ve Venedik şehirlerine giden feribotlardan biri ile İtalya ya ulaşmak mümkün.

İstanbul’dan yola çıkıp İpsala Sınır kapısından geçtikten sonra Selanik‘ten Igumenitsa‘ya (İgumeniça) sapana kadar yol çok güzel. Igumenitsa tarafında yol dağlık ve yüksek dağlarda kar olabiliyor, hatta bazen yol kapalı bile olabiliyor. Özellikle kışın gideceklere için önceden kontrol etmelerini öneririm.

Igumenitsa’dan İtalya’ya feribot ne kadar sürüyor?
Brindisi 7 saat
Bari 9 saat
Ancona 15 saat
Venedik 24 saat

Bir gece Feribotuna binerseniz 1 gün yol aldıktan sonra 1 gece dinlenip ertesi gün yola çıkabilme imkanınız var. İşte bu yüzden en rahat ve keyifli yol bence bu.

Bu feribot’lar da koltukta gidebileceğiniz gibi özel kamarada dinlenerek te gidebilirsiniz. Tamamen bütçenize bağlı.

Feribot için internet’ten bilet almak mümkün. Eğer yüksek sezon’da gidecekseniz bileti önceden almakta fayda var. Eğer sakin bir dönemde gidiyorsanız oraya gidip oradan bile bilet alabilirsiniz.

İnternetten bilet aldıysanız zamanlamanıza çok dikkat edin. Yol yaklaşık 10-11 saat sürse bile sınır geçişinde sakin zamanda bile en az 2 saat kaybedeceğinizi unutmayın.

Yunanisatan’a kadar geldik Atina’yı da görelim derseniz. Igumenitsa’nın güneyinde Patras’tan da İtalya’ya Feribot var. İstanbul-Atina 1100 km. Patras- Atina ise 211 km. Bu yoldaki bonus Korint kanalını’da görebilirsiniz.

Türkiye’den İtalya’ya Patras’tan gidebilirsiniz.

Avrupa’da yol ücretleri nasıl?

Avrupa’ya giderken yolların çoğu ücretli. Bunların bağzıları Viynet kullanırken bağzıları yol üzerindeki gişelerden kullanılan yola göre ücret alıyor.

Vinyet (Vignette) nedir?

Bazı ülkeler yol ücretleri için Vinyet denen bir pul satıyor bu pulu alıp arabanın ön camında görülen bir yere takılıyor. Böylece yol boyunca gişelerde dur kalk gerekmiyor. Vinyet’lerin geçerlilik süresi ülkelere bağlı olarak haftalık, aylık, yıllık olabiliyor. Mesela Bulgaristan’da haftalık Vinyet alabilirsiniz fakat İsviçre’de yıllık almak zorundasınız.

Hangi ülkede Vinyet almak (Vignette) Gerekiyor?

  • Avusturya
  • Slovenya
  • Bulgaristan
  • İsviçre
  • Macaristan
  • Slovakya
  • Çek Cumhuriyeti
    İsviçre


    Vinyet uygulaması yapıyor. Bu ülkelerin girişinde sınır kapılarından Vinyet almanız gerekiyor.

Sırbistan
Makedonya
Hırvatistan
Yunanistan
İtalya
Fransa


Bu ülkelerde otoban üzerindeki gişelerden ödeme yapabilirsiniz.

Almanya’da otobanlar ücretsiz.


Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir